ZDIEĽAŤ
Čo robiť, keď sa vám v cudzine pokazí auto?
Čo robiť, keď sa vám v cudzine pokazí auto?

Cestovanie autom na dovolenku do zahraničia má veľa výhod. Máte slobodu pohybu, môžete zastaviť všade, kde sa vám zapáči a bonusom je tiež pohodlie počas cestovania. Na druhej strane ste vystavení riziku, že sa vám počas cesty pokazí auto alebo stane nehoda. Prinášame vám niekoľko tipov, ako v prípade nehody postupovať.

S chladnou hlavou sa všetko lepšie rieši

Prvým krokom je zachovať pokoj. Ak sa auto pokazí na diaľnici, prípadne na ceste s hustou premávkou, odstavte vozidlo na krajnici alebo na najbližšom odpočívadle. Zapnite výstražné svetlá a použite výstražný trojuholník. Bezpečnosť je vždy na prvom mieste a je jedno či ide len o pichnuté letné pneumatiky alebo niečo vážnejšie. Po odstavení automobilu skontaktujte asistenčnú službu poisťovne, v ktorej máte uzatvorené PZP alebo havarijné poistenie. Pri starších vozidlách sa oplatí pripoistenie k cestovnému poisteniu pre vozidlo.

Väčšina slovenských poisťovní poskytuje v rámci balíčka aj asistenčné služby, ktoré sú k dispozícii 24 hodín denne. Noste pri sebe číslo na asistenčnú linku. Toto číslo býva uvedené na poistnej zmluve alebo karte poistenca. Medzi najväčšie poisťovne na Slovensku, ktoré poskytujú asistenčné služby patria Allianz, Generali, Kooperativa a Union.

S poistením sa vám bude ľahšie dýchať

Pred cestou do zahraničia je dôležité mať preštudovanú vašu poistnú zmluvu a vedieť, aké krytie máte zahrnuté v poistení. Niektoré poisťovne ponúkajú rozšírené krytie pre cestovanie do zahraničia. V rozšírenom krytí bývajú zahrnuté veľmi užitočné služby ako odtiahnutie vozidla do servisu, náhradné ubytovanie alebo dokonca náhradné vozidlo. Oprava vám bude preplatená vo výške poistnej sumy. V niektorých prípadoch ide o oveľa vyššie sumy ako stoja prémiové alebo lacné pneumatiky.

Ak vaše poistenie nepokrýva uvedené služby, budete musieť sami kontaktovať odťahovku. Tieto prípady sa stávajú, keď máte uzatvorené len základné PZP. Bohužiaľ budete musieť zaplatiť aj plnú výšku opravy. PZP totiž pokrýva len škody, ktoré spôsobíte vy iným motoristom. Problémom môže byť jazyková bariéra. V takomto prípade komunikujte cez aplikácie, ktoré priamo preložia vami vložený či hovorený text do vybraného jazyka.

Pri riešení poruchy v zahraničí je dôležité dôkladne zdokumentovať všetky kroky. Urobte fotografie poškodeného vozidla, zapíšte si mená a kontakty osôb, s ktorými komunikujete (napríklad mechanikov alebo pracovníkov asistenčnej služby). Pri návrate na Slovensko čo najskôr kontaktujte svoju poisťovňu a hláste škodu. Poisťovne zvyčajne vyžadujú doloženie všetkých dokladov a účtov za opravy. Vo väčšine prípadov sa dá preplatenie vybaviť aj online.

Vďaka prevencii sa poruche dokážete vyhnúť

Prevencia je najlepšou ochranou pred neočakávanými situáciami. Pred cestou do zahraničia skontrolujte technický stav vozidla v servise. Snažte sa udržiavať správny tlak v pneumatikách, kontrolujte všetky kvapaliny, vrátane chladiacej zmesi a motorového oleja. Jazdite obozretne. Ak sa cítite unavení, urobte si prestávku. Pred odchodom nezabudnite skontrolovať platnosť poistenia, všetky doklady k vozidlu a cestovné doklady.

Autor: Gabriela Kudláčová