ZDIEĽAŤ
Aký opaľovací prípravok pre deti a bábätká?
Aký opaľovací prípravok pre deti a bábätká?

Ochrana pred slnkom je nevyhnutnosťou pre každého a pre deti toto pravidlo platí dvojnásobne. Detská pokožka je oveľa citlivejšia a náchylnejšia na poškodenie slnečným žiarením. Výber správneho opaľovacieho krému je kľúčový pre zdravie a bezpečnosť bábätiek i detí. Aké opaľovacie prípravky pre najmenšie deti sú pre detskú pokožku najlepšou voľbou?

Prečo je ochrana pred slnkom dôležitá?

Detská pokožka je tenšia a obsahuje menej melanínu, pigmentu, ktorý prirodzene chráni pred UV žiarením. Znamená to, že koža detí je citlivejšie a rýchlo dochádza k jej spáleniu alebo poškodeniu. Rizikom je nielen predčasné starnutie pokožky, ale aj zvýšená náchylnosť na rakovinu kože.

Opaľovací krém pre bábätká by mal mať ochranný faktor (SPF) vyšší ako 30, ideálna hodnota je 50. SPF udáva, ako dlho môže byť pokožka vystavená slnku bez toho, aby sa spálila. Krém na opaľovanie pre deti musí chrániť pred UVA i UVB žiarením a byť vodeodolný. Nedajte sa zlákať vôňou alebo farebnou textúrou krému. Opaľovacie krémy pre bábätká nesmú obsahovať farbivá a parabény. Zamerajte sa aj na konzistenciu krémov a vyberte taký, ktorá sa rýchlo rozotrie a nezanechá na pokožke biely film.

Najlepšie opaľovacie krémy pre bábätká

Pre citlivú detskú pokožku je najlepšou voľbou minerálny opaľovací krém pre deti. Minerálne opaľovacie krémy pre bábätká vyrábajú značky BiodermaNaif alebo Weleda. Kvalitnú detskú kozmetiku menovaných značiek, ako aj kozmetiku pre dospelých kúpite napríklad v beauty eshope notino.sk. Opaľovacie krémy s minerálnymi filtrami obsahujú látky ako oxid zinočnatý a oxid titaničitý. Tieto látky fungujú ako zrkadlo, ktoré odráža slnečné lúče.

Minerálne krémy sú bezpečnejšie pre deti a ľudí s citlivou pokožkou, nespôsobujú alergie a nie sú dráždivé. Bonusom je ochrana ihneď po nanesení prípravku. Nevýhodu je, že sa musia častejšie aplikovať a môžu zanechať na koži biele škvrny. Menej vhodné sú opaľovacie krémy s chemickými filtrami, ktoré UV žiarenie absorbujú a premieňajú na teplo uvoľňujúce sa z pokožky. Tieto krémy sú síce odolnejšie voči poteniu, ale môžu vyvolať alergické reakcie. Ich účinok nastáva až 20 minút po aplikácii.

Ako správne používať opaľovací krém?

Pre dôkladnú ochranu pokožky aplikujte dostatočné množstvo krému, ktorý rozoriete po celom tele dieťaťa. Zväčša ide o jednu polievkovú lyžicu. Opaľovací krém nanášajte opakovane každé dve hodiny alebo po kúpaní. Nezabúdajte ani na ochranu perí pomocou SPF balzamov. Napriek opaľovaciemu krému nesmú byť deti vystavené slnečnému žiareniu medzi 11 až 16 hodinou. Počas pobytu na slnku by mali nosiť dlhé, biele tričko, mať na hlave klobúčik a na očiach slnečné okuliare. Dodržiavaním týchto odporúčaní bude vaše dieťa chránené pred škodlivými účinkami slnka a môže si spolu s vami bezstarostne užívať letné dni.